ресурси

 

September 2022
M T W T F S S
« Mar    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Плейцентърът - предимства и ... предимства

P4150001Автор: Ивета Савова

„Слушай ме, аз две деца съм отгледала”, спира ме поредната леличка в трамвая и ме порицава защо детето ми е босо.  Стисвам зъби, усмихвам се дежурно и инстинктивно обгръщам слинга с ръка. Още само една спирка до плейцентъра.

Тук е моето „убежище”. Открих го случайно в интернет преди шест месеца и оттогава идвам с детето си поне веднъж седмично. Нека ви разкажа защо:

Тук намирам толерантност и подкрепа

Като повечето неопитни майки, и аз често нямам представа какво правя. А освен това и не обичам да си го признавам – затова инатливо отстоявам позицията, че слушам единствено интуицията си, и вървя с рогата напред.

Постепенно по въпросите на родителството съм развила тактиката или да си мълча, или да бъда готова за кръстосан разпит защо детето спи в нашето легло, не се храни под точен час и бива „разглезвано” с гушкане до припадък.

В плейцентъра, обаче,  мога да сваля гарда – тук не е нужно да обяснявам и защитавам избора си да бъда „привързан” родител.

Не че в групата няма опитни майки, отгледали и две, че и повече деца – но никога не съм чувала някоя от тях авторитарно  да натрапва опита си или да унижи друга майка, поставяйки под въпрос качествата й като такава. Тук цари атмосфера на толерантност и подкрепа, която ме освобождава от отбранителната ми позиция.  И веднага става по-лесно да призная, че невинаги знам какво правя, че понякога греша, че всъщност отвъд желанието ми да  се докажа като добра майка тлее нуждата да поискам подкрепа и съвет. И именно тук ги намирам.

Приятели

Разбира се, че спонтанните запознанства в парка са полезни и приятни, но те често остават на ниво еднократни срещи. Преимуществото на групите за игра, от друга страна, е в сравнително постоянния кръг участници. Убедена съм, че срещите с тях дават на детето ми шанс да развие социалните си умения на съвсем друго ниво, наред с увереността, че има приятелчета в истинския смисъл на думата.

Структура, разнообразие и ритъм

Не харесвам думата режим. Но е факт, че децата (а и майките им) обичат да има яснота и подреденост в програмата им за деня и дори за седмицата. Вярвам, че структурата дава на детето сигурност и спокойствие, а на мен самата – ритъм и увереност. С други думи, дава ми конкретно и целенасочено занимание, без което лесно бих се пуснала по течението на умората и рутината. Вместо това, групите за игра всеки път ме зареждат със свежи идеи, с позитивна енергия и ентусиазъм.

Ето защо за нас с Мина четвъртъчните сутрини в центъра са се превърнали в приятна традиция и в ангажимент, към който и двете се придържаме с удоволствие.

Препрочитайки, току-що се замислих дали плейцентърът носи повече ползи за майките или за децата… И после внезапно осъзнах, че  очарованието на мястото е именно в липсата на ясно разделение – че най-важната причина да сме тук е и най-простата:

Центърът поставя детето в центъра

Плейцентърът е повече от място за игра. Родителите не просто водят децата си на занимания – те идват заедно с тях, за да се включат активно – да пеят, учат, и най-вече да играят. Заедно.

За разлика от вкъщи, тук не се изкушавам да простра прането или да обеля картофите, или да надникна във Фейсбук, преди да седна до детето ми и да се включа в играта й. Ето как центърът ми помага да поставя центъра на вниманието си там, където трябва – върху връзката с детето.

Comments are closed.