ресурси

 

December 2021
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Правото на детето да играе

Покрай Деня на детето 1 юни отново се замисляме за едно от най-важните права на детето – правото да играе, да изследва света, да избира свободно заниманията си, да проявява творчество и изобретателност, да се движи в безопасни и интересни пространства на открито и закрито.

“Плейцентър Приятели” е силно свързан с темата за играта (неслучайно тя е и част от нашето име).  Поради това с радост се включихме в Глобалната консултация за правото на детето да играе, организирана от РоСПА – България на 27. 04. 2010 г. в “Творчески център”.

Събитието е част от международен проект на IPA (International Play Association promoting the right of the child to play – Международна Асоциация за правото на дeтето да играе), като подобни консултации се провеждат в осем различни страни по света. На консултацията срещнахме стари приятели и направихме нови познанства. От наша страна участие взеха Зорница Трифонова, Емилия Славова, ланд. арх. Снежка Каратотева, Люба Пенчева и Мария Маринова. Благодарим на организаторите за чудесното събитие, както и на домакините от “Творчески център” за гостоприемството. Надяваме се с общи усилия да популяризираме идеята за правото на детето да играе, залегнала в чл. 31 на Конвенцията на ООН за правата на детето:

“Държавите-участнички признават правото на детето на отдих и почивка, на участие в игри и дейности за отмора, подходящи за възрастта на детето и на свободно участие в културния живот и изкуствата

Държавите-участнички ще зачитат и развиват правото на детето за пълноценно участие в културния и художествен живот и ще насърчават предоставянето на подходящи и равни възможности за културна и художествена дейност, отдих и отмора.”

А иначе дъждът на 1 юни не ни спря да отбележим Деня на детето, да поиграем, да се маскираме като приказни герои и да си направим пикник с палачинки, козунак и плодове на пода в хола в “Плейцентър Приятели”. Добре е наистина в такива моменти да си имаш покрив над главата!

Comments are closed.