ресурси

 

August 2022
M T W T F S S
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Плейцентър по новозеландски

Емилия Славова

Статията е публикувана в блога на в. Капитал на 24. 09. 2007 г.

“Нужно е цяло село, за да се отгледа едно дете”

(Африканска поговорка)

Преди време един разказ в bg-mamma.com на българска майка от Новозеландия за плейцентровете там силно ни впечатли и накара да мечтаем. Сега ви разказваме за тази уникална за страната инициатива за отглеждане на деца, като не спираме да мечтаем да пренесем част от тази идея и у нас. С две думи, плейцентърът е родителски кооператив, в който родителите заедно гледат и занимават децата си. Той е като голямо семейство, в който растат заедно деца от раждането до училищна възраст, а родителите споделят грижите, обучението им и радостта да са с тях.

Целта не е родителите да има къде да оставят децата си (за това си има целодневни и полудневни детски градини), а по-скоро децата да израстат в среда, най-близка до семейната, но в същото време много повече от нея: плейцентровете са специално създадени и оборудвани за деца и предлагат богатство на играчки, материали, стимули и занимания, каквито е изключително трудно сам човек да събере на едно място у дома. Освен това плейцентровете предлагат контакт с други родители, всеки от които допринася нещо уникално и предава своя опит и умения на всички деца, не само на своите, и така ползите от общуването се увеличават многократно.

Родителите, които участват в плейцентъра, преминават безплатен курс на обучение за работа с деца, групови занимания, мениджмънт и т.н., и така самите те се учат и усъвършенстват като родители, развиват нови умения и израстват заедно с децата си, а и значително разширяват мрежата си от социални контакти.

Философията на плейцентъра се основава на следните убеждения: родителите се признават като първите и най-значими учители на децата си, а семейството – като фундаменталната единица на обществото и най-важната среда за отглеждането и възпитанието на децата, която трябва да се цени и подкрепя; децата имат възможност да достигнат пълния си потенциал, когато семейството разбира тяхното развитие и участва пълноценно в процеса на придобиване на нови знания и опит; съвместното участие на родителите в този процес предлага възможност за качествено ранно образование на децата; обучението, което се предлага на родителите, им позволява да разширят уменията си и да имат позитивен, професионален принос в ранното обучение на децата. Плейцентърът вярва, че качественото ранно образование на децата с активното участие на родителите е съществена и ценна инвестиция в бъдещето на децата.

Основните принципи, на които се основава плейцентърът, са: учене чрез игра, възможност децата сами да избират игрите и заниманията си, смесени възрастови групи от новородени до предучилищна възраст. Съотношението възрастни-деца е между 1:3 и 1:5. Всеки родител поема някакво занимание: моделиране с пластилин и глина, рисуване, апликация, готвене,  четене на приказки и преобличане като приказни герои, драма, игра с пясък и вода, спортни игри в двора, игри в къщата на куклите и т.н.

Срещите са с продължителност от 2.5 часа и се организират от родителите, които дават дежурства и присъстват веднъж седмично или най-малко веднъж на семестър от 10 седмици. В повечето случаи това е лесно осъществимо, защото става дума за родители с две и повече деца, които не ходят на работа (средният брой деца при семействата, участващи в плейцентъра, е три деца, но има и такива с четири или пет), или пък родители със свободни професии и гъвкаво работно време. При двама работещи родители обаче възможно е бавачката да замени мама и да води детето. Децата под 2.5 години задължително са с придружител през цялото време. Останалите могат да останат сами, след като са свикнали вече с плейцентъра и хората там, и при условие, че мама е минала курс на обучение и участва пълноценно, когато дойде нейният ред за дежурство.

Обучението на родителите е безплатно и включва курсове като философия на плейцентъра, развитие на детето, учене чрез игра, родителски умения, общуване с деца и възрастни, групова динамика и т.н., а също и практически курсове като работа с глина, драма за деца, готварство. Обучението завършва с издаването на специална диплома, лицензирана от Министерството на образованието. Счита се, че подготовката на родителите след преминаване на курс на обучение е достатъчна за ролята им в плейцентъра и не се изисква присъствието на професионален педагог, освен при заниманията с по-големите деца. По-важното е обаче, че родителите отнасят тези умения и у дома, и така вече децата получават много по-цялостно обучение и възпитание, базирано на единна философия и разбирания.

За да се подчертае съществената роля на семейството в процеса на обучение, плейцентърът създава специални възможности за участие на всички членове: организират се специални дни на бабите и дядовците; петъчни вечери, на които се канят татковци, каки и батковци, пораснали вече членове на плейцентъра; всеки месец се организира някакво събитие – пикник, разходка сред природата, посещение на атракциони, зоологическата градина, куклен театър, барбекю вечер в двора на плей центъра;  децата празнуват заедно рождените си дни в центъра в събота или неделя; а веднъж годишно има лагер сред природата за цялото семейство. Майките релаксират, татковците измислят игри, водят децата за риба, на походи, ритат топка, гребат заедно кану, плуват … Като добавим към картината и невероятната природа на Нова Зеландия, започва да прилича на изрезка от рекламната брошура на Рая.

Всичко това се случва на пределно ниски цени поради същественото субсидиране от държавата и други източници и така става достъпно буквално за всички. Плейцентрове съществуват из цялата страна, във всеки по-голям квартал. Първите плейцентрове се зараждат като родителски кооперативи през 40те години на 20 век, като мрежата бързо се разраства. Ккъм днешна дата съществуват над 500 плейцентъра в цяла Нова Зеландия, обединени в трийсетина регионални Асоциации и една национална Федерация. В тези центрове участват над 1200 семейства и се отглеждат 15 000 деца от 0 до 6 годишна възраст. Явно в Нова Зеландия и родителите, и държавата, и всички други, които подпомагат дейността на плейцентровете разбират, че макар че качественото ранно обучение на децата поглъща значителни времеви и материални ресурси, това е важна инвестиция в бъдещето – може би най-важната за едно процъфтяващо общество, изградено от щастливи хора.

Comments are closed.