ресурси

 

September 2021
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Още родителски кооперативи, моля!

Напоследък все повече хора ни питат за възможност за отглеждане на деца под 3 г., при това целодневно. Убедени сме, че това е напълно възможно да се случи на кооперативен принцип – моделът е гъвкав и дава възможност да се приспособи към различни групи хора спред нуждите на техните деца. За да се случи това, е необходимо да се събере група от поне 4-5 желаещи от определен район на София; да си допаднат; да решат да се захванат заедно с начинанието, да наемат апартамент/къща и детегледачка (или две, ако не  могат да участват с дежурства). И вероятно да намерят още няколко желаещи, които да се включат в начинанието.

Готови сме да споделим опита, натрупан досега и наученото от материалите, които сме изчели. Можете да ни пишете на адреса на сдружението и да заявите интерес; при събиране на достатъчно желаещи ще организираме семинар и ще обсъдим възможностите. Ето и опита на два действащи кооператива:  Ри-Ри-Ра, полудневен, в кв. Лозенец; и  Baby boom, в Страсбург, целодневен, с дългогодишен опит и изградени практики, а също и с финансовата подкрепа на общината, без която не би издържал.

Радваме се, че толкова много хора проявяват интерес към тази нова за нас възможност. Предстои още много работа, докато утвърдим добри практики, а и докато получим желаната обществена подкрепа и финансиране, за да може тази форма на отглеждане на деца да предлага не само качествена, но и достъпна грижа.  В “Плейцентър Приятели”организираме полудневно отглеждане и образователни занимания, защото вярваме, че оптималната форма за децата е да прекарат половин ден в организирани занимания сред приятелчета, а останалата част от деня – у дома. Имаме сформирана група от 5 деца на възраст 3-5 г.; можем да приемем още 2-3 деца. За деца под 3 г. имаме групи за игра, като заниманията обикновено са с мама или друг придружител. Готови сме обаче да съдействаме на други родители, които желаят да организират подобни занимания, които са съобразени със собствените им нужди. Очакваме да ни пишете.

Comments are closed.