ресурси

 

December 2021
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Писмо до теб от Амазония

Спомняте ли си книгата-календар “Писмо до теб от Амазония”, проект на доброволеца Мила Банкова, който тя представи в края на 2009 г. заедно с пътуваща фотоизложба със снимки на деца от Амазонската джунгла? В “Плейцентър Приятели” получихме отново писмо от Амазония, този път с благодарност за участието в проекта и разказ за резултатите. Ето накратко:

“През 2010 от публикуваната книга-календар „Писмо до теб от Амазония“ бяха събрани близо 3500$. Тази сума бе събрана с цел да помогне в обучението и развитието на авторите на книгата, които разказаха на стотици деца и възрастни от България за джунглата на Перу. Със събраната сума децата избраха да реализират 4 дейности:
1. Пътуване до Мачу Пикчу с авторите на книгата. Посетихме за 5 дни музеи, театри, танцови спектакли, изложби, разгледахме Куско и Мачу Пикчу. Мачу Пикчу е мечта на всеки перуанец, но поради изключително високите цени и монопол в сферата на туризма, не повече от 10% от населението на Перу е имало възможност да посети магическия град.
2. Оборудване, закупуване на материали и изрисуване на новосъздалата се детска градина, която се помещава в стола за хранене в квартала Лас Ломас в Пуерто Малдонадо, където живеят децата.
3. Стартиране на курс по капоейра за деца и младежи
4. Откриване на импровизиран мобилен киносалон с колекция от филми от Латинска Америка.

Ето и малко снимки: 

Ето и още подробности за изключително интересната и благородна дейност, с която се е захванала Мила в Перу:

“Асоциация Ниньос Италия е малка италианска организация, създадена по идея на Алесандро Бресан, който заедно с 40 свои приятеля се обединяват в името на солидарността с цел помощ на децата в Перу. Първоначално Алесандро работи 5 години доброволно като помощник на италиански мисионер в Андите и през 2005 решава сам да приложи наученото в сферата на социалната работа отивайки в джунглата на Перу. Така заедно със своите приятели в Италия създават асоциация Ниньос. Различно от всички социални проекти, които работят с публични фондове, решават да набират средства самостоятелно и да не губят време в бюрокрация. Вече 6 години приятелите на Алесандро даряват всеки месец минимални суми от по 10, 20-50евро и допълнително организират концерти, благотворителни вечери, продават сувенири, издават книги и по този начин назависими набират фондове. Асоциацията работи с минимално количество финансови средства, но резултатите са реални, защото Алесандро работи с местното население ден и нощ. В този процес го придружава Мила Банкова, която тръгвайки на пътешествие през 2006 случайно среща Алесандро и решава да му помогне. Мила е доброволка вече 5та година към асоциация Ниньос Италия.

Проектът, по който и до ден днешен работят, стартира през 2007 година и има за цел да помогне в социалното развитие на деца и младежи от най-маргинализирания квартал Лас Ломас в амазонското градче Пуерто Малдонадо в Перу. Ежедневно там функционира стол за хранене, където се хранят 80 деца от най-нуждаещите се семейства в квартала. Столът за хранене е управляван от 30 майки, които се редуват в готвенето. В същото помещение се реализира и читалище по идея на Мила , където се осъществяват различни културни и образователни дейности, помещава се малка библиотека, а от скоро и видеотека с латионоамериканско кино. През годината се организират различни здравни кампании и медицински прегледи за децата и майките. Асоциацията помага и в борбата на квартала Лас Ломас да бъде признат легално от властите, с идеята да имат вода, електричество и достъпни пътища. Тази съдебна битка бива спечелена през март 2011 след 8 години водене на съдебни дела.

Социалната помощ в квартала функционира вече пета година само и изцяло с помощта на приятели от Италия и България. В квартала Лас Ломас в джунглата на Перу работят само Мила и Алесандро. Проектът не работи с публични фондове, за да не се изгубят идеите за социална помощ в бюрократични подробности. Визията за хуманитарна помощ не съответства с поставени срокове, а с времето на жителите на квартала, главни актьори и режисьори на това, което се случва. Мила и Алесандро вярват, че с малко средства може да се направи много. Днес е в процес на стартиране малка пицерия, която има за цел да даде финансова независимост на стола за хранене.
Имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим да помагаме, там където никой не желае да отиде да помага….на края на света, сред комарите и жегата на Амазонската джунгла, в най-отдалечения и беден квартал на Пуерто Малдонадо, сред хората, които не спират да се смеят и да се усмихват на живота.
ЧИТАЛИЩЕ ЛАС ЛОМАС:
През 2007 след отварянето на малка библиотека в квартала Лас Ломас започва да се развива идеята за създаване на креативен и обучителен център. Библиотеката има силно въздействие върху децата и младежите и преобръща ежедневието им в поле за изява. Децата разказват истори от джунглата, измислят митове от своя свят, снимат кратък филм с цел да разкажат на света за Амазония. През 2008 в Пуерто Малдонадо техните истории излизат в книга „Разкази от Лас Ломас“. Децата участват в национални литературни конкурси и представят собствените си разкази в театрални постановки. През 2009 техните разкази и късометражният филм „Сън в Амазония“ биват публикувани с голям успех в България. Материалите обикалят различни училища и градове в България чрез пътуваща изложба с цел културен обмен между деца от различни култури и подсилване на ценности като солидарност, толеранстност, нерасизъм, милосърдие и опазване на околната среда.
Благодарение на продажбата на книгата „Писмо до теб от Амазония“, авторите на книгата осъществяват обучително пътуване до Мачу Пикчу и Куско. Подпомага се с материали новосъздалата се детска градина, която се помещава в стола за хранене, помещението бива изрисувано в етномотиви шипибо и джине. Открива се импровизиран кино салон в помещението, управляван от група тинейжъри.
В Перу нивото на образование е сред-най слабите в цяла южна Америка. В училище се изучава история на колонизацията и на колонизаторите, но не и културното богатство на Перу. Множеството етнически групи, които населяват територията на Перу и включително Амазонската джунгла са национален срам, а не гордост. В Пуерто Малдонадо е изострен проблема с използването на дрога „крак“. В този контекст спортните и културни дейности са от изключителна важност, за да държат младежите далеч от опасностите.”

Comments are closed.