ресурси

 

September 2022
M T W T F S S
« Mar    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

“ЕкоЦентър Приятели” търси нови приятели

Много от вас помнят как преди 3 г. майките от сдружение “Плейцентър Приятели” започнахме един мащабен проект: захванахме се да изградим “ЕкоЦентър Приятели” – едно късче природа за децата в големия град:

  • Зелена класна стая с черна дъска и пънчета на открито (уникална в градски условия);
  • голям пясъчник; приключенска пътека (“гъсеница” от ритловици,  греда за ходене);
  • ботанически кът с растения, дарени ни от Университетска ботаническа градина;
  • компостер за преработване на биологични отпадъци в тор;
  • и ‘гвоздея’, любим на децата – дървена къщичка.

Всичко това – изградено от естествени, необработени материали, за да напомня максимално за природата и да учи децата на любов към нея; скътано насред обширни зелени площи на квартална градинка в ж.к. “Белите брези”, под големи зелени кестени; обградено от ограда (според стандартите за безопасност на детски площадки), за да са децата максимално защитени, а родителите – спокойни.

В този проект се включиха много наши приятели, съмишленици, съседи, както и много хора, които изобщо не познавахме, но които бяха спечелени от идеята и искаха да помогнат. Така, след близо година усилия, открихме “ЕкоЦентър Приятели” на 1 май 2010 г. Мотивът ни беше да създадем това защитено пространство на открито за децата от “Плейцентър Приятели”, но също да го споделим с хората от квартала. В това прекрасно пространство проведохме много празници на открито, Фестивал на различните езици и култури, Лятно училище, уроци по ботаника и екология, групи за игра, рождени дни и други събития и срещи. Още по-радостно беше да виждаме мястото оживено и пълно с деца и родители, напълно преобразено – на мястото на запусната и обрасла с висока трева градинка, която намерихме.

За жалост, през лятото на 2011 г. родителският кооператив “Плейцентър Приятели”, намиращ се до градинката, затвори врати. Все по-рядко се отбиваме в “ЕкоЦентър Приятели”  и нямаме възможност да поддържаме създаденото с толкова усилия и труд. Повечето от елементите са запазени, но някои от тях имат нужда от ремонт и обновяване (трябва да се подмени изцяло или поне частично оградата, като се сменят вратите с по-солидни и добре затварящи се), ботаническият кът трябва да се оплеви и да се засадят нови растения, които след това да се поливат; компостерът има нужда от прочистване, а пясъчникът – от дезинфекция и допълване).

Надяваме се “ЕкоЦентър Приятели” да намери своите нови приятели, които да поемат грижата за това прекрасно местенце, както и да се намерят спонсори за обновяване на някои от елементите.

На 12 май от 11 до 13 ч. ви очакваме, за да почистим заедно градинката, да прекараме един хубав уикенд с децата си (за които сме подготвили игри и занимания) и да им дадем пример как да се грижим за околната среда. Ще се радваме да споделите нашата загриженост за това зелено кътче и заедно да решим как да продължим живота му, а също и да отпразнуваме заедно един друг голям празник за сдружението ни – 5 г. от началото на първата група за игра “Плейгрупа приятели”, от която тръгнаха всичките ни останали проекти, както и – струва ни се – много други прекрасни идеи за занимания с децата, които се случиха през последните 5 години. Заповядайте!

Comments are closed.