ресурси

 

January 2022
M T W T F S S
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Първите 5.

Първата група за игра, 11. 05. 2007 г.

Първите 5 години са сериозна възраст за едно дете, а също и за едно начинание – истински повод за радост и гордост от извървения път с “Плейгрупа Приятели.”

Когато през пролетта на 2007 г. група майки решихме да отглеждаме децата си заедно, започнахме от групата за игра – седмична среща в квартален детски клуб, в която създавахме пространство за общуване между нас и децата ни. Нарекохме я “Плейгрупа Приятели” по името на английските playgroups, но и с лека закачка към българския език и с намек, че нашата група е нещо средно между английска и българска група. Песничките и приказките бяха на английски език, но общуването – на български. Опитвахме да създадем преживявания за децата си, в които през играта и интересните занимания те да научават нови неща и така, стъка по стъпка, ние самите да се научим как да бъдем най-добрите възможни първи учители за своите деца.

Преди 5 години у нас нямаше почти нищо за деца под 3 г., нито пък занимания за деца и родители – с изключение  на Първата бебешка музикална работилничка и едва стартиралите курсове по английски за най-малките на Helen Doron. Почерпихме опит и от двете, но направихме нещо различно. Една от съществените разлики беше например, че балансирахме около час структурирани занимания (например приказка, песнички, простичък арт проект с участие на мама) с още час свободни занимания за игри на децата и разговори между майките. Друга особеност беше, че заниманията се водеха на доброволен принцип, а събираните такси отиваха за наем на детския клуб, за материали – и ако останеха излишни средства, за някое тържество. Английският език беше фон, а не основна цел – идеята беше да потопим децата в езика, без да гоним конкретни резултати.

Едно от нещата, което свързваше повечето от нас, беше идеята за естественото родителство и интересът към кърменето и раждането в най-натуралния му вид.  Така стигнахме до създаването на сайта “Естествено – родителство в хармония с природата”, чрез който искахме да споделим и популяризираме вижданията си за родителството. Сайтът стана много популярен и може да се твърди уверено, че доведе до редица промени в отношението към раждащите жени у нас, както и в нагласите на  самите родители. В един момент идеята “Естествено” толкова се разрастна, че пое по свой път, а групата за игра и крайната й цел – родителски кооператив, продължи съществуването си независимо от нея.

С течение на времето към “Плейгрупа Приятели” се присъединиха още майки; обменяхме опит, идеи, измисляхме нови проекти. Някои от майките се осмелиха да водят група за игра; други направо стартираха свои проекти, курсове и занимания за деца и родители. Две години по-късно успяхме да постигнем и мечтата си за собствен дом за игри – “Плейцентър Приятели”. Опитът с групите за игра се оказа безценен.

Невероятно е колко много неща са се променили в отношението към родителството и във възможностите за хора с деца днес – има какви ли не курсове, ателиета, дори цели фестивали със занимания за деца. Музеите отварят кътове за деца. Много ресторанти и други заведения предлагат обособени пространства и занимания за децата. Кооперативите в София вече са десетина, а се отварят такива и в страната.

Разбира се, всичко това е щяло да се случи и без “Плейгрупа Приятели”; но усещането, че сме участвали в един процес в самия му зародиш, че сме допринесли за това да има все повече приятни места и неща за правене за хората с деца ни прави особено горди и щастливи в момента, когато поглеждаме назад към пътя, който сме изминали заедно с много други родители и деца през последните пет години.

Да си пожелаем още дълги години да не спираме да играем и общуваме пълноценно с децата си; и да запазим ентусиазма си за още много такива идеи, проекти и осъществени мечти.

Честито на всички, които по някакъв начин са били част от идеята “Приятели”!

Comments are closed.