ресурси

 

January 2022
M T W T F S S
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Законни ли са родителските кооперативи?

Статията “Родителските кооперативи – смислена алтернатива извън закона” (14. 05. 2012, в. “Дневник”) за пореден път адресира проблема с липсата на места за деца в детските градини, от една страна, и липсата на готовност от страна на държавата да регулира и легализира работещи и смислени алтернативи, от друга. Темата определено е от интерес за обществото, ако се съди от оживената дискусия под статията. Очевидно е, че в последните години кооперативите станаха добре позната и предпочитана от много хора  форма за отглеждане на деца. Надяваме се това скоро да бъде отразено и в новия Закон за училищно и предучилищно образование.

По повод на няколко излезли напоследък журналистически материала, в които кооперативите се сравняват с нелегални детски градини и се обявяват за незаконни с цел търсене на сензация, уточняваме следното:

1. Кооперативите не са детски градини и не предлагат услуги на външни клиенти, а се базират на споделените усилия на група родители за отглеждането на собствените им децата, като не реализират печалба.Родителите имат свободен достъп и пряк контрол върху случващото се в кооператива.

2.  Съществуващите към момента изисквания за откриване на детска градина са мислени за градини с голям брой деца и персонал (примерно 4 групи по 22-25 деца) и са неприложими за кооперативи и други алтернативни форми за отглеждане на 5 до 10 деца. Необходим е отделен стандарт за алтернативните форми, който да отразява тяхната специфика.

3. Кооперативите не заобикалят съществуващи закони, а проправят пътека в нова и неразработена у нас област, като са в диалог с институциите с цел узаконяване на алтернативни форми на отглеждане, възпитание и обучение на деца. В този смисъл те не са нито законни, нито незаконни – те са в очакване на закон, който е съобразен с тяхната специфика.

Надяваме се с помощта на медиите, институциите и цялото общество това скоро да стане реалност, както е в редица други страни по света.

Comments are closed.