ресурси

 

January 2022
M T W T F S S
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Столична община и кооперативите

Няма места за всички деца в държавните детски ясли и градини.  Проблемът е огромен – както за родителите, които са поставени в безизходица, когато трябва да тръгнат на работа, а няма на кого да поверят децата си, така и за местните власти, които са поели ангажимента да осигурят възможности за всички, и особено за онези, за които предучилищната става задължителна – от тази година 5-годишните деца. И макар че обхващат малки групи деца, родителските кооперативи имат потенциала да облекчат значително този проблем, ако се разраснат и размножат.

Първите срещи на група родители със Столична община с предложение за въвеждане на родителските кооперативи датират от пролетта на 2008 г., когато за пръв път стана публично известен проблемът с местата в детските градини. Тогава имахме само идея – и огромен ентусиазъм. Обърнахме се към г-жа Й. Фандъкова в ролята й на зам. кмет на София с молба общината да помогне на родителските кооперативи. Въпреки благосклонното отношение тогава (след една Кръгла маса с наше участие, медиите публикуваха съобщения със заглавия “Столичната община ще финансира родителските кооперативи”), не получихме реална подкрепа. На среща с дирекция Образование ни посъветваха първо да реализираме сами проекта, за да покажем, че е успешен, след което ще ни подкрепят.

Четири години по-късно,  проблемът с местата в детските градини става все по-остър, въпреки усилията на местната власт да строи нови градини и да преустройва стари такива. С много усилия, като при всяко ново и неутвърдено нещо, ние осъществихме идеята за кооперативно отглеждане на деца и вдъхновихме още много други родители. Днес вече има десетина кооператива в София, а други са в процес на сформиране. И отново дойде време да се срещнем със Столична община.

Срещата се случи на 20. 05. 2012, благодарение на журналиста Андрей Захариев в шоуто Неделя Х 3 на БНТ (от 31ва мин.).  За голяма наша радост, от заместник кмета д-р Тодор Чобанов разбрахме, че Столична община все още има позитивно отношение към кооперативите, вижда в тяхно лице проява на гражданското общество и е отворена за диалог. Установихме също, че проблемите, които се сблъскваме ние за регистриране на кооперативите са отчасти проблеми и за общината – непосилните изисквания на МЗ и РИОКОЗ за помещенията и пространствата, необходими за една детска градина. И започнахме разговор за възможни неизползвани ресурси за осигуряване на повече места за децата в предучилищна възраст, който – надяваме се – ще има продължение и развитие съвсем скоро :) .

Comments are closed.