ресурси

 

September 2022
M T W T F S S
« Mar    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

„АСОЦИАЦИЯ ЗА РОДИТЕЛСКИТЕ КООПЕРАТИВИ“ ОТПРАВЯ СВОИТЕ ПРЕПОРЪКИ КЪМ СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ РОДИТЕЛСКИ КООПЕРАТИВИ ДА ПРИЛАГАТ ПРИ АДАПТАЦИЯТА НА НОВОПОСТЪПВАЩИТЕ ДЕЦА НА ВЪЗРАСТ ДО 5 ГОДИНИ „БЕРЛИНСКИЯ МОДЕЛ ЗА АДАПТАЦИЯ“

Foto: © michaeljung – istockphoto.com

МОТИВАЦИЯ

Асоциация за родителски кооперативи (АРК) обединява съществуващите граждански инициативи в България, които реализират модела на родителски кооператив съгласно официалната дефиницията за такъв на АРК[1],  представлява техните интереси и ги подпомага в усъвършенстване на дейността им, като формулира и споделя добри практики за отглеждане на деца в предучилищна възраст, доказали се на международно ниво. Всеки родителски кооператив е автономен в избора на педагогика и в организацията на дейността си, затова ролята на АРК може да е само да дава препоръки и да подкрепя своите членове с необвързващи становища и образци на документи. В разговори със свои членове АРК все по-често се сблъсква с проблема на прилагане на неструктурирани и неустойчиви подходи за адаптация на новопостъпили в групата деца, които често не водят до желаните резултати. Това е изключително жалко, тъй като родителските кооперативи поради своите характеристики (малки групи, благоприятно съотношение възрастни-деца 1:4 или 1:6 при по-големите, активно участие на родителите, по-добра комуникация между родител и преподавател) предлагат една отлична среда за плавна и безпроблемна адаптация без наличие на стрес, дори и за най-привързаните към родителите си и чувствителни деца. Това ни мотивира да представим на вниманието на съществуващите родителски кооперативи разработения от немския Институт за приложни изследвания в областта на социализацията (Institut f?r angewandte Sozialisationsforschung/Fr?he Kindheit e.V.) Берлински модел за адаптация (БМА), както и теоритичните основи, на които той се базира и да окуражим неговото прилагане в съществуващите родителски кооперативи.

ВЪВЕДЕНИЕ

БМА се основава на теорията за привързаността на Джон Боуби (John Bowlby), която в основата си подчертава значението на привързаността на детето към майка му и различава няколко нива на тази привързаност. Оргомно предизвикателсто е за детето (особено във възрастта 0-3 год.) да се климатизира в нова среда и да свикне да споделя ежедневието си с непознати хора. Ето защо моделът подчертава значението на избора на преподавател, определен за доверено лице за детето в този период.

Изследователски проект на Берлинския Свободен Университет доказва още през 80те години колко негативен може да бъде ефектът от липсата на адаптация в детската градина. През първите седем месеца след започване на посещение на детска градина, децата, които не са били придружени от родителите си в адаптационния си период, са боледували до четири пъти повече. В допълнение тези деца са показвали доста по-ясно изразено безпокойство. Неадаптираните деца показват по-ниско ниво на развитие и често смущения в способността си да се привързват (това се отнася особено за деца под две годишна възраст) (вж. Laewen 2006).

В резултат на този изследователски проект се разработва и БМА, въз основа на който децата се адаптират по индивидуален начин, съответстващ на тяхната възраст и личностни особености. Документът е разработен от Мария Трифонова за целите на АРК въз основа на литература, преведена от немски език, 3-годишни наблюдение при прилагането на БМА в български родителски кооператив РК „Тумба-Лумба“ (с помощта на тази концепция са адаптирани 7 деца в този период), както и лични наблюдения при адаптацията на нейните 2 деца по този модел в родителски кооператив и детска градина в Германия.

Цитиране на текста от този документ е разрешено само при посочване на името на автора и линк към Асоциация за родителски кооперативи. Документът се разпространява безвъзмезно сред членовете на АРК, заинтересовани родителски кооперативи. АРК може да препоръча, но не е и да наложи или да гарантира неговото прилагане от съществуващите родителски кооперативи.

Документът може да изтеглите тук.


[1] Дефиницията е формулирана и гласувана на Общо събрание на АРК и публикувана на сайта на Асоциацията под следния линк.

Comments are closed.