ресурси

 

September 2022
M T W T F S S
« Mar    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

В ПОДКРЕПА НА УКРАИНСКИТЕ ДЕЦА, ТЪРСЕЩИ МИР И ПОДСЛОН В БЪЛГАРИЯ

Скъпи кооп родители и съмишленици,

Асоциация за родителски кооперативи (АРК) е съпричастна към трудната ситуация на търсещите нормалност украински деца в България.  Съзнаваме колко важно за тях в момента е да се върнат отново към своя детски свят, към игрите и комуникацията с връстници.

В желанието си да сме полезни, нашето сдружение се обърна към Столична община с предложение за съдействие. Отбелязваме, че форматът на родителските кооперативи има три много важни предимстава:

1) той се базира на принципа на взаимопомощ между родителите, които организират, администрират и носят съвместно отговорност за родителския кооператив и групата деца;

2) моделът е гъвкав, уповава се на самоорганизация и не се възпрепятства от безкрайни административни условности и процедури. Ето защо може да бъде приложен сравнително бързо, така както и може да бъде преустановен и трансформиран в друг формат;

3) основаната му цел е да създаде пространство, близко до домашната среда, където децата да се адаптират според индивидуалните си нужди.

Предвид препълнените детски заведения в столицата и чувствителността на родителите, чиито деца не намират място в държавните/общински детски заведения, в допълнение към горните три точки, изразихме мнение, че форматът на родителските кооперативи в момента е най-удачен за украинските деца в предучилищна възраст. Особено в ситуацията, в която бежанците все още се надяват да се завърнат скоро в родината си, и не мислят за дългосрочни решения.

Асоциация за родителските кооперативи е предложила да подкрепи общинската администрация, както  и всички ангажирани родителските организации в репликиране на модела на родителските кооперативи чрез обучения, разписани адаптационни модели, графици, координационна помощ. За тази цел обаче е необходимо:

  • да се локализират  украинските семейства с малки деца- в кои квартали в София са се установили, на каква възраст са техните деца;
  • да се намерят подходящи помещения- предложили сме бързо да се разгледа възможността за предоставяне на подходящи общински имоти. Безвъзмездното предоставяне на частни помещения за целите на родителските кооперативи е възможно да доведе до потенциални конфликти със съседи (от които страдат и някои от съществуващите родителски кооперативи), както и е обвързано с  неяснота относно продължителността на тяхното обитаване;
  • да се финансират чрез общински средства или дарения поне за първите няколко месеца режийните разходи.

Не един от работещите в гр. София родителски кооперативи предложи безвъзмездно да отвори вратите на своите помещения за украински деца. Благодарни сме на кооп-родителите, те познават най-добре общностната сила.  Но това не е устойчиво решение в дългосрочен план и поради малобройността на родителските кооперативи в страната няма как да предложи необходимия обхват. Вярваме, че в тази кризисна ситуация, публично-частните партньорства и взаимопомощ биха предложили бързи и смислени решения. Оставаме на разположение за съдействие.

С уважание,

Мария Трифонова

Председател на АРК

Comments are closed.