ресурси

 

September 2022
M T W T F S S
« Mar    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

психодрама за родители

Стартира група по психодрама за родители с водещ Люба Пенчева, MsD психолог и психодрама асистент. Със средствата на психодрамата като групова терапия, родителите ще могат да споделят и разиграят различни значими за тях ситуации, свързани с отглеждането, възпитанието и общуването с децата, както и комуникацията с околните във връзка с родителстването. Ще имат възможност да се докоснат и да изследват множеството емоции, които тази роля събужда у тях.

Ще работим по следните теми:

Детски пубертет или формиране на личността на детето и предизвикателствата в общуването през 2-4 година

Не постъпвай така с детето ми – отстояване на възпитателните ни възгледи при комуникация с обкръжаващите ни, на чиято помощ разчитаме в отглеждането на детето”

Храната – здраве, култура, традиции

Искам мама – за децата, които имат изявено предпочитание към един от родителите си”

Родителстване и работа – как се съчетават. Къде е индивидуалната ни граница.”

Груповият процес ще продължи с теми, от които участниците се вълнуват.

Занятията ще се провеждат всяка първа и трета събота от месеца, от 15 ч., в рамките на три академични часа. Първи семинар: 3 октомври.

Цената е 15 лв на индивидуално посещение и 60 лв за цикъла от 5 семинара.

Групите са от 7 до 10 души. Записване на playcentre.priateli@gmail.com

2 comments to психодрама за родители

 • Rossana

  Люба Пенчева
  MsD психолог, психодрама асистент

  През 2001 г. защитава магистърска степен по психология с дипломна работа на тема „Проблемът за символите в творчеството на К.Г.Юнг”. 2001-2003 посещава лекции и работни семинари, организирани от Българско общество “К.Г.Юнг”.

  През 2000 година се включва в група за обучение по психодрама към БДПГТ (Българското дружество по психодрама и групова терапия). Общо за всички тренингови програми е, че придобиването на квалификация „психодраматист“ отнема години на подготовка и обучение под формата на преживелищен опит. Това означава, че съществена част от тренинга в психодрама е непосредственият опит на обучаващия се в група по психодрама – като протагонист, групов член, водещ и помощен аз. Други базисни елементи на тренинга са изучаването на теории и техники, супервизираната практика, специализираните семинари и др.
  През 2006 г. Люба Пенчева получава диплома за психодрама-асистент (психодраматист).

  От 2006 г. се включва в международен проект, финансиран от ЕС „Ботаниците изследват…”, по който партньор са Университетски Ботанически градини. По проекта работи на длъжност „education officer”, като работата включва разработване на учебни модули за преподаване на науката за растенията на деца в начална училищна възраст: прилагане в клас и изследване в ботанически градини по темата „Растенията в изкуството”. В експерименталната фаза прилага работните модули в класове от столични училища, които приемат да съдействат на начинанието. В рамките на проекта подготвя и осъществява обучение на учители за работа с този ресурс. Участва също в международни workshops и обучения. От 2008 г. работи в Универститетска Ботаническа градина гр. София като специалист по образование.

  В практиката се интересува от динамиката в социалното общуване, търсенето на личностна хармония, възпитание и общуване с децата още от кърмаческа възраст.
  Автор на статии в сп. „Психоанализа” и „Психология за родители”. Психолог на свободна практика.

 • Rossana

  Психодрама
  Класическата психодрама е терапевтичен групов процес, при който се използва драматичната импровизация за изследване на вътрешния свят на клиента. За разлика от сценичните изкуства, психодрамата отразява актуалните проблеми и емоциите на личността, а не създава въображаеми сценични образи. Традиционният театър е заменен от спонтанното поведение на участниците в психодраматичната група. Този подход има широк кръг от приложения както в терапевтично отношение, така и за личностно развитие.
  Създаването и развитието на психодраматичния подход се свързва с изследванията на Джейкъб Леви Морено (1892-1974) – основател на социометрията и един от основателите на груповата психотерапия като цяло. Идеите от неговите студентски години с времето и практиката се развиват и през 1921-23 г. във Виена той основава театър на спонтанността (Das Stegreiftheater). Същността му е не в артистичността на играта, а в спонтанността, провокирана от “всекидневния живот”. „Източниците на конфликти – минали, настоящи и бъдещи, се разкриват в среда, в която могат да се диагностицират,… да се предвидят и преодолеят”?. Първоначално в своя театър Морено работи с деца, а по-късно и с възрастни.
  В своя основен труд Who Shall Survive? Морено подробно описва същността на психодрамата; нейния обект – “междуличностните взаимоотношения и личния свят на хората”2; петте инструмента на терапията – сцена, главен герой (наричан по-късно протагонист), директор, помощни Аз-ове, публика; обсъжда функциите на всеки инструмент; фазите на процеса и т.н. В своя поредица от статии на тема психичен катарзис и психодрама, говори за същността и ролята на спонтанността за катарзисния ефект (освобождаване от напрежението и постигане на вътрешна хармония чрез нов поглед към ситуация, интегриране на ранни спомени, себеутвърждаване и други).