ресурси

 

December 2021
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Родителски кооперативи

На тази страница ви представяме добре познатия по света  модел на  родителския кооператив (РК), който  сдружение “Плейцентър Приятели” започва да популяризира в България през  2009 година. През 2012г. Асоциация за родителските кооперативи формулира и официална дефиниция на родителския кооператив, която активно комуникира с българските институции и в публичното пространство.

Най-краткото и популярно определение за „родителския кооператив” дава Parent Cooperative Preschools International – според тях това е „семейство от семейства”. Има определени насоки, които трябва да се прилагат в подобно начинание, за да отговаря на термина „родителски кооператив”:

  • Кооперативната детска група се сформира от няколко родители, които се обединяват, за да осигуряват на своите деца качествена програма за ранно обучение. Под ръководството на квалифициран учител родителите имат възможността да помагат в класната стая и да участват във всички аспекти на дейностите на децата по програма, която се фокусира върху ученето чрез игра.
  • Постоянните програми за обучение на родителите са неразделна част от родителските кооперативи.
  • Всяко семейство участва в управлението и функционирането на родителския кооператив, което прави начинанието истинска кооперативна организация.

Родителските кооперативи са особено подходящи както за родители, които искат да участват активно в отглеждането и възпитанието на децата си и са склонни да посветят много време и усилия в първите години от живота им, така и за деца с по-специални нужди, за които адаптацията в стандартна детска градина би могла да е особено трудна. Повече за тези деца можете да прочетете в статията “Родителски кооператив и деца със специални образователни потребности” от Анна Трошева.

Пресконференция “Места в детските градини няма. Алтернатива има”. Сдружение “Плейцентър Приятели”, 20. 09. 2010 г.