ресурси

 

September 2022
M T W T F S S
« Mar    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Законът и кооперативите

В последния месец на 2012 г. новият проект на ЗАКОН за предучилищно и предучилищно образование стана обект на много дебати, в които бяха намесени и родителските кооперативи.

Във фокуса на общественото внимание попаднаха въвеждането на задължително предучлищно образование за децата от 4 годишна възраст от 2016 година, както и намерението да се санкционират родителите, които не пращат децата си в предучилищно обучение и организациите, които предлагат алтернативни форми на обучение, невписани в закона (в това число влизат и родителските кооперативи, в които има деца над 4-годишна възраст).

Обобщаваме изложените позиции по темата на Министерството на образованието, различни неправителствени организации, както и мненията на родители.

ПОЗИЦИЯ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА относно задължителната детска градина за децата, навършили 4 години.

СТАНОВИЩЕ на НМР относно проекта за Закон за предучилищното и училищното образование. Според Националната мрежа на родителите, Структурата на образователната система е тоталитарна, частната образователна инициатива е под тотален държавен контрол, родителите са изключени от образователния процес, а задължителното предучилищно образование за децата от 4-годишна възраст е принудителна институционализация на малки деца.

В ОТВОРЕНОТО ПИСМО на на неправителствени организации, родителски и граждански движения във връзка с предстоящето разглеждане на второ четене на Проектозакона за предучилищното и училищното образование в Народното събрание (подкрепено от родителските кооперативи и от сдружение “Плейцентър Приятели”) се казва:

1) Ние сме категорично против да бъде прието задължителното предучилищно образование за деца на 4 годишна възраст (чл. 8 ал.1), оставяйки родителите без право на избор.
2) Категорично сме против забраната и санкциите срещу избора на алтернативни на държавните училища и детски градини форми на обучение за децата на 3, 4 и 5 годишна възраст (в т.ч. кооперативи, частни и домашни форми на обучение и др.), доказали своята огромна полза и предимства за обществото. – чл. 346 (1) и 347(1).

Считаме приемането на гореспоненатите членове за грубо потъпкване на родителските права, на Конституцията на България, както и на редица водещи международни спогодби, по които България е страна.

СЪОБЩЕНИЕ на РК “Гърнета и череши” относно родителския протест се казва: “Нашите искания: Родителите ДА ИМАТ ИЗБОР!!! От нас да зависи дали детето ни ще посещава държавна, частна детска градина или други групови занимания като в родителските кооперативи.”

ИЗЯВЛЕНИЕ НА СВ. СИНОД относно правата на родителите и принудителната институционализация на децата от най-ранна възраст

Синдикатът твърдо ”За” задължителното обучение на 4-годишните. Синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” изразяват пълната си подкрепа към подготвяните законови промени, които ще наложат задължително предучилищно обучение на децата на четиригодишна възраст.

Още публикации на сайта на “Плейцентър Приятели”, свързани с темата:

Чии са децата?

Новият закон и родителското участие.

Законни ли са родителските кооперативи?

Столична община и кооперативите.

Публикации по темата в електронните медии и в блогове в интернет:

Държавата, детето и аз. (Morea.com)

За социализацията или защото съм майка на десет деца, Елвира Прем Бахуля (ri-ri-ra-create.blogspot.com)

Как намерихме “Приятели”. От Милена Николова (www.priateli.info)

Един проекто-закон, един протест и много въпроси. Люба Пенчева, www.priateli.info

Вогоните* и предучилищното обучение. Валентина Зрънчева (Let the Sunshine In)

Ходиш ли на детска? (Let the Sunshine In)

Конфликт на интереси. За сблъсъка на родителите с предучилищното образование. От Таня Лисичкова (SOFIA LIVE)

„Онче, бонче, счупено законче“. От Петя Славова (Dnes.bg)

Видеозапис на КРЪГЛАТА МАСА, състояла се на 12. 12. 2012 г. в Народното събрание по повод протеста на родителите срещу Закона за предучилищно и учлищно образование.

Спорът около закона за предучилищното и училищното образование продължава. Дневник, 12. 12. 2012.

Ресурсните учители: Ранната предучилищна може да е вредна за децата със специални нужди. 14. 12. 2012

Президентът да наложи вето заради забавачката за 4-годишните! Ако законопроектът за предучилищното и училищното образование бъде приет на второ четене с текстовете за задължителната предучилищна подготовка от четиригодишна възраст, родителите ще настояват президентът да наложи вето, обясни на свикана пресконференция Гергана Николова от Национално сдружение “Единство” (dnes.bg).

Гафът с 4-годишните е заради европейски пари. Можеше да се предположи. Сякаш не може да се разпише проект за създаване на образователни възможности за децата от 4 годишна възраст, повишаване на качеството, по-малки групи и т.н., а е необходимо да се задължат родителите, за да се оправдаят средствата.

Родители срещу задължителното училище за 4-годишните. Неделя Х 3 с Андрей Захариев, 16. 12. 2012 г. (от 15та минута).