ресурси

 

October 2022
M T W T F S S
« Mar    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Родителски кооператив "Плейцентър Приятели"


Родителски кооператив (РК) “Плейцентър Приятели” е първият и основен проект на сдружение “Плейцентър Приятели”. Той е и първият родителски кооператив у нас, поставил основите  на кооперативното отглеждане на деца в България, което набира все повече последователи. В периода на своето съществуване, от 1 юни 2009 г. до 31 май 2011 г., РК “Плейцентър Приятели” се помещаваше в просторен, цветен, добре оборудван апартамент (и офис на сдружението) в ж.к. “Белите брези” в София. Помещението  включваше “стая за игра” (просторен хол с играчки и книжки); стая за ‘учене’ за по-големите деца; кухня за закуски и обяд;  и стая-офис, където майките имаха възможност да работят или да разговарят, необезпокоявани от децата. С усилията на родителите от кооператива и много доброволци, както и с подкрепата на фондация “ЕкоОбщност”, бе изградена квартална детска площадка “ЕкоЦентър Приятели”, за да имат децата от кооператива, както и много деца от квартала, възможност за учене и игри на открито.

През двете години на своето съществуване РК “Плейцентър Приятели”  провежда групи за игра за най-малките и техните родители (“Плейгрупа Приятели” е първата група за игра у нас, стартирала още през 2007 г.); организирахме полудневна занималня за деца от 3 до 6 г.; следобедни и съботно-неделни езикови, музикални и арт занимания за по-големи деца; лятно училище; семинари и обучения за родители; както и празници на открито, фестивали и множество други събития.

След закриването на РК “Плейцентър Приятели”, голяма част от родителите заедно с нови ентусиасти създадоха нов родителски кооператив, отново в ж.к. “Белите брези” – РК “Детски стъпки”. Сдружение “Плейцентър Приятели” продължава мисията си за популяризиране на кооперативното отглеждане на деца у нас и вярва, че това създава оптимални условия за децата и насърчава отговорното родителство. Надяваме се скоро и държавните институции да признаят това и да помогнат чрез легализиране на родителските кооперативи и осигуряване на финансиране за онези от тях, които докажат, че предоставят не просто едно алтернативно място за отглеждане, а наистина качествени грижи, обучение и възпитание за децата.