ресурси

 

June 2021
M T W T F S S
« Nov    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Родителските кооперативи - първи стъпки

Как да си направим родителски кооператив? Десетки, може би стотици родители у нас вече са запалени по идеята да си организират сами домашна детска градина. Как можете да осъществите тази идея, ще споделим на срещата “Родителските кооперативи – първи стъпки” на  9. 02 (сряда) от 10:30 ч. в “Плейцентър Приятели”. Ще поговорим за основните неща: помещението и необходимите средства за стартиране на начинанието, учителката, другите майки и как да ги намерим, децата, учебната програма, как да си направим бизнес план. Разбира се, за 2 часа само ще докоснем най-важните теми, без да можем да навлезем в детайл, но се надяваме да получите идея дали сте готови да започнете и да решите имате ли достатъчно ентусиазъм, енергия и ресурси, за да се справите с начинанието. Ще се постараем и в бъдеще да има срещи, както и серия от семинари, които да са в помощ на стартиращите кооперативи.

Срещата е само с предварително записване на адреса на playcentre.priateli.at.gmail.com. За въпроси можете да се обадите на 0886711292. И макар че ще си говорим за деца, срещата ще е без деца, за да има реална полза от нея. Посещението е безплатно, но даренията са добре дошли. “Плейцентър Приятели” се издържа изцяло от вноските и доброволния труд на майките в родителския кооператив.

Идеята за родителски кооператив се зароди сред група майки още през есента на 2006та година. Първата група за игра, “Плейгрупа Приятели”, чрез кояито се срещахме, занимавахме и учехме децата си и изграждахме контакти, стартира през май 2007 г Въпреки огромния ни ентусиазъм и упоритост, търсенето на помещение и още съмишленици продължи чак до лятото на 2009 г., когато намерихме и наехме апартамент в ж.к. Белите брези. Поради липсата на подходящи места за излизане навън се наложи да запретнем ръкави и да изградим детска площадка в близост. Паралелно проучвахме чуждестранния опит, преминахме през серия от обучения, написахме статии, за да споделим наученото и преживяното (част от тях вече са публикувани на сайта; другите ще бъдат публикувани скоро). Решихме в движение много проблеми, но и много неща са в постоянен процес на развитие и търсене.  Ще трябва да направим още немалко опити и грешки, докато открием успешната формула.

В мисията на  на Сдружение “Плейцентър Приятели” е включено създаването на мрежа от родителски кооперативи. Една от големите ни  задачи е родителските кооперативи да бъдат включени в новия Закон за образованието, за да има ясен регламент за тяхното функциониране и възможности за тяхното финансиране. Натрупаният досега опит показва, че родителските кооперативи са една много удачна форма, но нейната устойчивост е много трудна без подкрепа. Затова разчитаме на държавните институции, на частни спонсори, на работодатели, които да се включат с предоставянето на помещения или финансова помощ, както и на добровлен труд.

Изказваме благодарност на фондация “ЕкоОбщност” и фондация “Чарлз Стюарт Мот”, които ни подкрепиха в началото на нашия път и ни дадоха възможност да осъществим част от идеите си – “ЕкоЦентър Приятели” и “Алтернативни модели на грижите за децата”, а също и на множество доброволци, които се включиха в първите ни проекти.

Comments are closed.