ресурси

 

June 2021
M T W T F S S
« Nov    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Групи за игра

Групите за игра днес са доста популярна форма на социализация и ранно образование на деца от 0 до 5 години.

Ползите са многостранни: децата развиват важни социални умения, намират приятели, учат се да играят заедно, запознават се с други възрастни, играят с качествени играчки, книжки и материали, каквито е трудно да бъдат събрани у дома, развиват усещане за принадлежност към група от хора и по-лесно се адаптират, ако се наложи да тръгнат на детска градина и да бъдат отделени от мама. Родителите също получават възможност да се срещат с други родители с деца на сходна възраст и да обменят опит и идеи в отглеждането им; запознават се с основни моменти в детското развитие и получават идеи за образователни и креативни игри с децата си в домашни условия.

Съществуват различни видове групи за игра – от ясно структурирани с фокус върху определена дейност (приказки, драматизации, езиково развитие, музика, изкуство и приложни дейности и пр.) през групи, където средата е подредена така, че да предлага интересни занимания на децата, но няма конкретна тема, до такива, където деца и родители просто се събират заедно, за да поиграят и общуват. Благодарение на подкрепата на държавата, църквата или други организации, много от тези групи са безплатни или на много ниска цена, което ги прави достъпни за хора от всички социални слоеве. Те може да бъдат организирани в местното читалище (общински център), църква или училище или в дома на някой от родителите, а могат и да ползват специално наето и оборудвано помещение. Може да разчитат изцяло на доброволния труд на родителите, както и на квалифициран водещ, който организира игрите и материалите.

У нас групите за игра съществуват отскоро, но пък в последните години стават все по-популярни. Когато преди близо 4 години (през май 2007 г.) с още няколко майки стартирахме за първи път „Плейгрупа Приятели“, подобни инициативи в София нямаше (изключвам групата на Международния женски клуб за децата на чужденците у нас). Почерпихме опит от открития малко преди това първи център за ранно чуждоезиково обучение Хелен Дорон (Лозенец), но организирахме нашата група за игра по различен начин. Преди всичко, това не беше курс по английски език; английският присъстваше, но по-скоро като фон, чрез песните, красиво илюстрираните английски книжки и флаш картите, а също и като атмосфера – черпехме опит от англоезичните култури. Така дойде и името „Плейгрупа“ – хибрид между английски и български език, отразяващо културната хибридност на нашата група от самото начало. Другото, което ни отличаваше, беше желанието ни плейгрупата да прерасне в плейцентър – място за ежедневни срещи и игри по модела на плейцентровете в Нова Зеландия.

С течение на времето набрахме опит и увереност, а и немалко почитатели. Беше вълнуващо, макар и нелеко начинание, изискващо отдаване, дисциплина и постоянство. Не е лесно да водиш занимание в  присъствието на собствените си деца, които искат да си “мама”, а не “учителка” и правят опити да привлекат вниманието ти по всевъзможни начини. Неведнъж съм водила и група за игра, докато собствените ми деца си стоят болни у дома. Поради липсата на собствено място за срещи ползвахме квартални детски клубове или открити заведения в парка през лятото, което също си беше неудобство – винаги трябваше да се носят торби с материали, книжки, CD-плейър и пр. Средствата, които събирахме от посещения, ни помагаха да покрием единствено разходите за наем и за материали; воденето на заниманията от самото начало беше изцяло на доброволен принцип. Много от майките пътуваха от различни краища на София и дори от малки населени места извън София, за да стигнат до нас. Мечтаехме един ден да има групи за игра във всички квартали на големия град, за да могат хората с деца да имат лесен достъп до тези чудесни места.

Днес вече има няколко места в София, където можете да заведете децата си на група за игра. Освен „Плейцентър Приятели“ в ж.к. Бели брези, групи за игра организират и „РиРиРа – стая за игра“ в Лозенец; Център „Естествено“ в ж.к. Изток; център „Естествени идеи“ в центъра (до Александър Невски); ателие за интелектуално и артистично развитие „Дом с крила“ в ж.к. „Красно село“; „Приказен дом“ в ж.к. Левски; „Eco Kids Club“ в Драгалевци -това местата, за които се сещам и с чиято дейност съм малко или много запозната, но може да има и други. У нас, за съжаление, финансова подкрепа за групите за игра няма и затова родителите сами покриват разходите за организирането им (помещение, материали, в някои случаи и за професионален водещ).

И понеже всяко от тези места има ограничен капацитет (добре е децата да са неповече от 7-8), а децата, необхванати от детски ясли и градини в столицата са многобройни, би било хубаво все повече родители да инициират подобни занимания за своите и други деца, за да стане наистина широка мрежата от възможности. Затова през март предлагаме модул от 4 срещи „Как да си направим група за игра“ за родители и децата им на възраст 2-5 г. и бихме искали да споделим натрупания досега опит и някои идеи за интересни занимания, които можете да организирате сами. Очакваме ви всеки вторник от 11:00 до 12:00 ч. (заповядайте след 10:30, за да се запознаем). Цената на модула е колкото и за обикновена група за игра – 30 лв. за 4 посещения. Както и досега, тези средства ни помагат за посрещане  на разходите на „Плейцентър Приятели“ и не генерират печалба. Едва ли е нужно да напомням, но все пак: децата (а и възрастните) трябва да са здрави! Местата са ограничени; само с предварително записване на playcentre.priateli(at)gmail.com.

Comments are closed.