ресурси

 

June 2021
M T W T F S S
« Nov    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

“Емпатия за родители”

“Емпатия за родители” е семинар, организиран от Емилия Илиева, който учи как да се свързваме емпатично с децата си през метода на ненасилствената комуникация (ННК) и 4-те въпроса на Байрън Кийти. С фокус основно върху практиката, семинарът е отворен за разглеждане на конкретни ситуации с възможности за получаване на обратна връзка и насоки. Датите за провеждането на семинара в “Плейцентър приятели” са: 11, 18 и 25 май от 18:00 до 19:30 ч. Малка група. Само с предварително записване. Цената е 50 лв. за трите срещи или 20 лв. за посещение. Ако цената е пречка, за да посетите този курс, имаме възможност да предложим няколко места с голямо намаление само през този месец. Пишете ни на playcentre.priateli.at.gmail.com.

“Емпатията е умението да съпреживяваме настоящия момент такъв, какъвто е. Когато сме сами, да можем да присъстваме в сега-то на всичко, което правим. Когато сме с другите, да създаваме пространство, в което да се видим и чуем с всичко, което този момент носи. Без очаквания, без оценки. Хубостта на непредвидимото сега е видима само доколкото можем да присъстваме в настоящия момент. Свобода от преценки и очаквания и присъствие са ключови думи, за да можем да сме свързани със себе си и да изграждаме пълноценни връзки.”

“Ако животът работеше с формули, то една такава би била: „Ако искате децата да ви слушат, слушайте ги.” Друг начин за описание на този курс би бил, че е курс за слушане и чуване.”

За да се научим да слушаме децата си има няколко стъпки:
- Опит да ги чуем с проверка „Имаме ли нужното търпение, за да ги чуем?”, „Намираме ли думи, с които да отразим за тях това, което чуваме?”
- Ако отговорът е „Не” значи искаме ние да бъдем чути. „Как чуваме сами себе си?” и „Как чувайки да намираме нужното търпение, за да чуем децата си?”
- Ако отговорът е „да” – „Напълно ли изслушваме децата си?” „Стигаме ли до сърцевината или оставаме на повърхността?”, „Как разбираме дали сме на повърхността или сме намерили сърцевината?”
- Ако сме изслушали напълно децата си „Даваме ли си позволение ние да изразим позицията си?”, „Умеем ли да защитаваме позицията си, така че да постигаме взаимно-приемливи решения с децата ни?”, „как да устоим на желанието да направим компромис със себе си, за да има ред и спокойствие у дома?”

Comments are closed.