ресурси

 

June 2021
M T W T F S S
« Nov    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Кукери, лешникотрошачи, хлябове и готварство през януари в „Плейцентър Приятели“

Нова година, нови традиции; ние започваме с обобщение на изминалия месец.

2011година започна с традиционното ни вече занимание за изработване на кукерски маски, за да прогоним злите духове и да започнем на чисто.

Успяхме да отидем групово и на балет и гледахме „Лешникотрошачката“ в Музикалния театър в изпълнение на балет „Арабеск“. Хубав повод да си припомним коледните емоции! Разбира се, четохме приказката (чудесно релефно издание на английски език) и слушахме музиката от балета в плейцентъра. Не разбрахме само защо „Лешникотрошачката“ е мъж и защо, след като е мъж, го наричат „лешникотрошачка“.  

Едно ново и много интересно занимание за нас беше „Хлебната математика“, която две млади и амбициозни какички, Надя и Светла, организираха за нас. Докато Надя разказваше много увлекателно за ритуалите, свързани със замесването на хляба, Светла показваше различни геометрични фигури от брашно и тесто. А най-интересното беше, че накрая изядохме материалите от заниманието – хлябът, който замесихме заедно, се оказа особено сладък! Следващия път обещаваме да кажем за събитието от рано и да поканим и гости!

Другото ново нещо през този месец беше, че започнахме редовно да готвим и да обядваме в плейцентъра. Често в начинанието вземат участие и децата и тогава е най-вкусно. А ако нямаме възможност да сготвим сами, можем да разчитаме и на готова детска кухня. Пренаредихме шкафовете в кухнята и сложихме чашките и чиниите на достъпно за децата място и – о, чудо! – дори без да им казваме, някои от тях сами се сетиха да ги извадят и подредят масата.  

И така, готвим се за февруари – месец на приятелите в “Плейцентър Приятели”. Това ще определи и темите на голяма част от заниманията ни: съвместните игри, редуването, размяната и споделянето, готовността за помощ и сътрудничество. Подготвяме и срещи с родители на тема “Как да си направим родителски кооператив и група за игра”; и приготвяме костюми и маски за също традиционното вече Венецианско парти.

“Плейцентър Приятели” е родителски кооператив  и  и заниманията в него са насочени предимно към децата на членовете ни и приятели; но винаги, когато има места,  можем да приемем и гости. Пишете ни! 

Comments are closed.