ресурси

 

June 2021
M T W T F S S
« Nov    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

"Как работи природата?" - нов цикъл занимания от "Био игри"

Познаваме Камелия Митева от работата й като доброволец в “Плейцентър Приятели” от есента на 2010 г., както и от интересните занимания за природа и екология, които води през пролетта и лятото в “ЕкоЦентър Приятели”. Видяхме идеите й в развитие; радваме се колко бързо натрупва все повече умения за работа с деца, а и ентусиазъм да продължава по този път… вече има собствена запазена марка – „Био игри“, ново лого, а скоро и сайт.

Тъй като поради смяната на сезоните организирането на заниманията на открито става рисково, от тази седмица – 8. 10. 2011 г. имате възможност да посещавате “Био игри” на ново място – в ателие за интелектуално и творческо развитие “Детски стъпки”, недалеч от “Плейцентър Приятели”, на ул. “Хайдушка гора” 28-30. Ако времето позволява, разбира се, заниманията ще се провеждат навън – в двора на ателието. Денят е събота, часът – 10:00 до 11:00, цената е 10 лв. За деца от 4 до 8 г. Моля, записвайте се предварително на: тел. 0882523281 или е-майл: miteva.kamelia@gmail.com. Групата ще се провежда само при наличие на достатъчен прой предварително записали се деца.

При желание, заниманията могат да се организират и на други места, работещи с деца – свържете се с Камелия за повече информация.

Ето и описание на заниманията:

Цикълът от занимания на „Био игри“ има за цел да запознае децата с основните принципи на природата. Заниманията са разработени, за да въвеждат лесно в това как са свързани сухоземната и водната среда на живот и организмите, които живеят в тях; представят по интересен начин принципа на еволюция на видовете и ролята  на хората в  екосистемите на Земята. Във всяко следващо занимание децата ще се пренасят в специално подбрани биоми и ще се забавляват с интересните растения и животни, които ги обитават.

Цели:

*  заниманията възпитават отношение на взаимно уважение между децата и околната среда;

*  развиват креативното мислене и практическите умения;

*  учат неусетно на интересни факти за биологията и науките през призмата на играта.

Теми на заниманията:

1. Химичните елементи:“Малко, невидимо и полезно“

2. Средите на живот

2.1. Почвена среда на живот:„Живата почва“

2.2. Водна среда на живот: „Под лупата, във водата“

2.3.Сухоземна среда на живот:“Сухо и земно“

3. Организмите в околната среда: Игра „Еволюция“

4. Хората и околната среда: „Високо, мисли и ходи на два крака“

5. Интересни природни биоми

5.1. Субтропични и тропични биоми: „Дъждовните гори (Коста Рика и Тасмания)“

5.2. Умерени биоми: „Саваните (Мадагаскар)“

5.3. Сухи биоми: „Пустинята Намиб“

5.4. Полярни и планински биоми: „Вечните ледове (Арктика)“

5.5. Водни биоми: „Прелестните коралови рифове“

Идея/Философия:

Заниманията на „Био игри“ включват няколко науки (биология, екология, физика, химия, биомимикрия, изкуство), както е и в природата. Креативността на природата се състои в това, че позволява на всичко в нея да бъде каквото е, без това да е пречка за съществуването на нещо друго, понеже всяко нещо е полезна и неделима част от цялото. Ние хората също сме природа. Затова не ни е необходимо да ограничаваме потенциала си, напротив, необходимо е да ценим  уникалността си, понеже с него създаваме всичко около себе си. В природата всички организми съществуват в околната си среда взаимосвързани, и зависими, но нищо не бива унищожавано своеволно. Чрез наблюдение и обсъждане на тези принципи, заниманията възпитават отношения на взаимно уважение между децата и между децата и околната среда.

За водещата:
Камелия Митева е дипломиран магистър биолог, завършила в Бон и Кьолн. След прибирането си в България решава да посвети част от свободното си време на занимания по екология за деца като доброволец в сдружение “Плейцентър Приятели“ и по-късно като водещ на занимания по биология и екология за деца.

Comments are closed.