ресурси

 

October 2021
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ЕкоЦентър Приятели – една реализирана мечта

Зорница Трифонова

Текст: Зорница Трифонова, Координатор на проект “ЕкоЦентър Приятели”

Когато през пролетта на 2009 год. започнахме да мислим за изграждането на детска площадка, която да бъде безопасна, чиста и поддържана, все още не знаехме колко трудно, но в същото време и безкрайно удовлетворяващо ще е това начинание.

В търсене на възможност за провеждане на занимания на открито за нашите деца се роди идеята сами да изградим подходящото място в градинката в ж.к. Бели брези ( в непосредствена близост до “Плейцентър Приятели”). Една от майките от сдружението откри конкурс на Фондация “ЕкоОбщност” за подобряване на градската среда и написа проект, с който кандидатствахме.

Бяхме си поставили висока цел. Не само да изградим детска площадка, а и да създадем общност от хора, които искат близо до техния дом да има едно приятно място за игри и общуване между деца и родители. И не само да искат, а и да са готови да се включат в проктирането, изграждането и поддържането на подобно място.

Подготвка на пясъчника

Трябваше да намерим и партньори, които да ни подкрепят и подпомогнат. Намерихме ги в лицето на: Марина Бракалова от “Фора – Фондация за общностно развитие”, която ни помогна с написването на проекта, с който кандидатствахме пред Фондация “ЕкоОбщност,” както и с развиването на общностния подход; Община „Красно село”, които одобриха техническия проект и ни дадоха

Децата - активни участници във всички акции

разрешително за изграждане на детски кът; Ботаническа градина към Софийския Университет „Св. Климент Охридски,” която дари растения за ботаническият кът и по-специално Люба Пенчева, която ни съдейства с изграждането на ботаническият кът и проведе обучения по ботаника за деца; Ани Калинова – архитект, която изработи първоначалния идеен проект за градинката; Ивайло Сиркаров от “Роспа България”, който ни консултира за безопасността на съоръженията при изготвяне на техническия проект и следмонтажна инспекция; Снежка Каратотева – ландшафтен архитект, която изработи техническият проект на детският кът; Димитър Атанасов от “ЕкоКомпост”, който ни консултира за изграждането на компостера.

Създаването на общност от хора от квартала, които да се включат активно в идеята се оказа доста трудна задача. Повечето от тях не вярваха и бяха убедени, че дори и да се изгради нещо то няма да оцелее дълго. Други изобщо не искаха да се ангажират. За щастие имаше и немалко такива, които се включиха и помогнаха „ЕкоЦентър Приятели” да съществува. Участваха и много приятели и съмишленици от други райони на София, които се вдъхновиха от нашето начинание и без които нямаше да се справим. Проведохме много срещи с хората от квартала, които ползват градинката, за да съберем идеи и предложения какво и как да се промени, за да бъде тя по-привлекателна и красива. Желанията и нуждите бяха много повече от това, което можехме ние да осъществим с предоставената ни финансова помощ и наличния човешки ресурс.

"Градинарство за деца" с Люба Пенчева в Зелената класна стая

Компостер за преработка на биологични отпадъци

Концентрирахме се върху проектирането на детска площадка със съорьжения от естествени материали, лесни за изработване и от непрофесионалисти. Искахме площадката да е не само място за игри, а да дава възможност за провеждане на занимания на открито и да провокира естественото детско любопитство. Елементите, които подбрахме: Зелена касна стая – място за учене и не само; Прилюченска пътека – за развиване на двигателните умения; Пясъчник – за развиване на фината моторика; Къщичка  – за ролеви и забавни игри и Ботанически кът и Компостер за развиване на познания и умения за грижа за природата, напълно покриваха тези изисквания.

Изготвихме технически проект, който внесохме в Община „Красно село” и след няколко седмици получихме одобрение за строеж. Бяха необходими 10 акции, в които приятели, съмишленици, хора от квартала и родители от сдружение „Плейцентър Приятели” с доброволен труд, много усилия и под зоркото наблюдение и подкрепа от децата изградиха детска площадка „ЕкоЦентър Приятели”.

Пясъчникът е винаги пълен с деца

Беше ни необходима почти цяла година, за да доведем до край проект „ЕкоЦентър Приятели”. През този период освен много усилена работа имахме възможност и да се забавляваме и да научим много нови неща. Проведохме три тематични празника в градинката – „Воден свят”, „Кръговратът в природата” и „Бал на цветята”, на които децата и родители се забавляваха и неусетно научаваха повече за природните богатства и тяхното опазване. Децата имаха възможност да участват в три занимания  по ботаника, в които под формата на игри сами откриваха нови знания. През тази една година открихме и много нови приятели. Но може би най-приятното беше това, че споделихме преживяването с децата си, направихме ги част от едно ново начало, което започнахме заради тях и осъществихме с тяхна помощ. Надяваме се, че сме им дали добър пример и сме ги научили на нещо ново за живота, а именно да следваш мечтите си, колкото и трудни да са те.

Откриване на "ЕкоЦентър Приятели"

Ще се радваме, ако с нашия опит  можем да помогнем и на други ентусиасти да променят средата около тях и да се създават все повече възможности за безопасни детски игри.

С благодарност към:

Comments are closed.