ресурси

 

September 2022
M T W T F S S
« Mar    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Цветна градина Монтесори отваря врати

Текст: Емилия Славова

В контекста на кризата за места в детските градини е радостно, че всекидневно се появяват нови и нови центрове за отглеждане, възпитание и обучение на деца, особено когато тези центрове са създадени с любов и внимание към детайла. Затова и с интерес посетихме новооткритата Цветна градина Монтесори на ул. Джовани Горини 3. Въпреки че в София вече има няколко градини, работещи по метода на Мария Монтесори, за мен беше първо посещение “на живо” на такова място. Така че сравнения не мога да правя, но определено съм много приятно впечатлена и малко изненадана.

Казах на децата си, че отиваме в една специална детска градина, където няма играчки, а материали за работа, и малкият ми син (3.5 г.) определено не беше впечатлен.  Дъщеря ми (почти на 7 г.) също се присъедини към нас с нежелание (отчитам грешката си, но… следващия път ще знам по-добре). От момента на влизането им в стаята обаче и двамата веднага се насочиха към рафтчетата, взеха си таблички с материали и някак сами се сетиха какво се прави с тях…

В продължение на близо два часа вземаха различни таблички, занимаваха се с предложените материали, после (с малко подсещане) ги връщаха на местата им и вземаха нови; ако разпилеят нещо, го прибираха с метличка (неща, които рядко постигаме у дома) и изобщо, се вписаха доста естествено в подготвената среда на Монтесори.  За дъщеря ми хит беше заниманието със сол и тебешири, което после направихме и у дома. На тръгване каза, че иска да дойде отново. Толкова за тяхната реакция. 

За мен определено беше приятно изненадващо да открия място, на което принципите на Монтесори са съчетани с едно съвременно виждане и много приятен дизайн; маси, столчета и други аксесоари от Икея;  множество класически Монтесори материали, наред с други такива от нашия бит, използвани по начин, който следва принципите на Монтесори… нещо, което ме изпълни с идеи за лесно постижими Монтесори занимания в домашна среда.

Собственичката на центъра Цвета Борисова се оказа позната от посещението на семинара за метода Монтесори, който организирахме в “Плейцентър Приятели” неотдавна. Стана ми особено близка с това, че е млада майка на дете на 2 г., която явно се е увлякла по метода заради детето си, в желанието си да му даде добър старт, а заедно с него и на други деца; нещо, което и ние в “Плейцентър Приятели” опитваме да правим. За целта е изкарала курс на AMI, провела е наблюдения в други Монтесори градини, изпробвала е някои от методите със своето дете… и е направила смелата крачка да отвори детски център, в който очаква първите си 8 до 10 деца.

Останалото можете да проверите сами в Дните на отворени врати на 20 и 21 август от 10:00 до 13:00 ч. От нас – успех на начинанието и много кураж, защото грижата за децата е едно от най-сериозните, отговорни и трудни неща, с които човек може да се захване, а както ни подсеща и самата д-р Монтесори, първите 6 години от живота на детето са решаващи! 

Comments are closed.