ресурси

 

December 2021
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Отворени врати на тренинг за майки и татковци: как да общуваме пълноценно с децата си

Вход: свободен за първата среща-представяне (с предварително записване).
Тренингът е част от Празниците на Ученето, провеждани в София на 4-7 ноември 2010 г.
Празниците на ученето се организират по проект Ученето Удоволствие, финансиран от Европейската комисия, и имат за цел да популяризират разнообразието от възможности, ползите и радостта от ученето за хората от всички възрасти в България.

Да говорим с децата си: изкуството да се изразяваме и да изслушваме, да разбираме, да решаваме проблеми, да споделяме емоции, да предлагаме подкрепа, да търсим помощ, да мечтаем заедно с децата си. Това е пътят, по който ще създадем пълноценна и хармонична връзка между нас и нашите деца. Ще им помогнем да израстнат и да се развиват като самостоятелни и уверени в собствените си възможности личности. Не винаги този път се оказва розов и лесен и не винаги откриваме точните съвети от роднини, приятели и книгите.

Семинарът включва цикъл от пет срещи. Целта е да дадем възможност на родителите по-добре да разбират децата си и да откликват на техните нужди. Ще споделим опит, ще обменим идеи, ще експериментираме различни подходи. Заедно е по-лесно да се справим с трудните ситуации в ежедневното общуване у дома. По-спокойно и уверено да преминем през вълшебното приключение, наречено родителство.

Теми, по които ще работим:

  • Да говорим с децата си като с личности.

От какво се нуждаят децата? Техники/подходи, чрез които децата не само да ни чуват, но и да разбират и приемат това, което им казваме. Ще отделим специално внимание на нашите емоции, които неизменно съпътстват общуването. Как да ги изразим по различен начин?

  • Да слушаме децата.

Какво се случва в детските души? Да уважим чувствата им и да им помогнем да ги разберат и приемат. Да бъдем приятели с децата си или да сме отговорните възрастни? Къде е личният ни баланс? Как да помогнем на децата си в трудни ситуации?

  • Невербалната комуникация – какво казваме без думи.

Погледът, усмивката – не само като начало на общуването, а като дълбочина на отношението. Можем да говорим чрез очите си и тялото си, можем и да чуваме чрез тях.

  • Ситуации с повишена трудност.

Какво е агресия и как да я избягваме? Какво сме преживели ние, какво се случва с децата ни. Решаване на конфликти. В дома и навън. Какво се крие зад т.нар. „лошо” поведение? Наказанието – какъв всъщност е проблемът? Да намерим алтернатива в общуването.

  • Малки и големи личности.

Всеки има нужда от индивидуален подход. Техники за разпределяне на вниманието между децата, близките, личното ни време. Отношенията между децата в семейството. Как да подкрепяме, без да преобгрижваме? Как се справяме със собствените си чувства?

Ще представим множество примерни и/или лични ситуации, с помощта на които да разгледаме конкретни проблеми и да намерим индивидуални решения. В хода на семинара ще дарозвием темите с въпроси, които вълнуват родителите в групата и откликват на техните нужди.

Кога: Датите са: 06.11.2010 г., 20.11.2010 г., 27.11.2010 г., 4.12.2010 г и 11.12.2010 г.

Часът е: от 10.00 ч. до 13.00 ч.

Къде: Плейцентър Приятели,  гр. София ж.к. Бели брези бл.2 ет.2 ап. 4  (входът на блока е към бул. България)

Как: Участието в семинара става само с предварително записване на тел. 0888 449 678 или playcentre.priateli@gmail.com. Местата са ограничени.

Цена: 100 лв. (за целия цикъл от 5 срещи). Само сега: 80 лв., тъй като първата среща е в рамките на Празниците на ученето и е безплатна.

При участие на двамата родители отстъпка 20 % от цената.

За членове на сдружение Плейцентър Приятели отстъпка 20 % от цената.

Водещи:

Люба Пенчева – магистър по социална психология, психодрама асистент, майка на две деца – момче и момиче.

Зорница Трифонова – магистър връзки с обществеността,  майка на две момичета.

Comments are closed.