ресурси

 

December 2021
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Жирафът идва и в "Плейцентър Приятели"

След презентацията на метода на Маршал Розенберг за ненасилствената комуникация (ННК) решихме да сформираме група за деца от 7 до 10 г. и в “Плейцентър Приятели”. Срещите ще се провеждат 4 поредни петъка от 15:30 до 17:00 ч. Цената е 60 лв. за 4 срещи. При сформиране на група от 5 деца ще започнем още на 19. 11. Водещата е Емилия Илиева-Крайнова.

Повече за метода и за прилагането му при работа с деца:

Ненасилствената комуникация (ННК) е метод, който най-общо казано ни учи как да се свързваме със себе си и другите. Насилствената комуникация е нагласа на общуване, която налага, слага етикети, обижда, обвинява. Докато ненасилствената комуникира, като използва човешките емоции и потребности.
При общуването с деца, те се приемат като партньори и се зачитат техните индивидуални чувства и нужди, вместо всичко да им бъде налагано.Ситуациите се разглеждат въз основа на преживените емоции и удовлетворени/неудовлетворени потребности, вместо да се дават награди/наказания или обвинения. Решенията се взимат, като се зачитат нуждите на всички участници и се търси взаимноприемливо решение.

Курсът има за цел да представи основните принципи на ННК и да подкрепи децата в тяхното прилагане в реалния живот:

Принципът на равнопоставеност
Спомага за осъзнаването на личната уникалност и възпитава зачитане на правото да сме различни. Обръща внимание на връзката лично-общо и нагласата „печеля” –„печелим”.
Как: чрез игри и упражнения, в които всеки се включва в създаването на общ резултат. Примерни упражнения – рисуване на обща картина, създаване на общ колаж или пъзел.

Принципът на свързването
Спомага за разпознаване на човешките емоции и потребности и развиването на емоционална интелигентност. Възпитава умения за свързване със собствените ни чувства и потребности и поемане на лична отговорност за начина, по който се чувстваме.
Как: чрез игри и упражнения с двете кукли на Жирафа и Чакала, които са метафори на човешките нагласи и ни учат да поемаме отговорност за чувствата, потребностите и действията си (Жирафа) или да съдим, обиждаме и нагрубяваме себе си и другите (Чакала).

Принципът на изслушването и изразяването
Учи ни да слушаме и да се изразяваме според стъпките на ННК, включвайки наблюдения, чувства, потребности и конкретни молби.
Как: чрез упражнения за всяка от 4-те стъпки на ННК; чрез разиграване на театрални сценки с Жирафа и Чакала.

Как работим: Преподаваме в партньорство, т.е. създаваме заедно с децата правилата на общата ни работа, включваме децата във взимането на решения за протичането на заниманията, оставяме ги сами да избират дали и как да участват. Използваме всеки спонтанен спор или случка като възможност за практикуване на метода. Знаем, че при ученето чрез преживяване познанието се формира посредством трансформация на опита на децата. Те имат възможност да разсъждават, сами да „обработват” наличната информация и да правят изводи, да прилагат наученото непосредствено и естествено в живота си.

За въпроси: Емилия Славова, 0886 711292. За записване: playcentre.priateli @ gmail.com.

Comments are closed.