ресурси

 

January 2022
M T W T F S S
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Чии са децата?

Снимката е от култовия фим на Pink Floyd "The Wall".

От 5 години шепа родители в България се борим с какви ли не проблеми в отглеждането на децата – липса на места в детските ясли и градини; препълнени групи и съответно – занижено качество на грижите; липсата на алтернативи за отглеждането, обучението и възпитанието на децата ни. От 5 г. проправяме пътека в нещо напълно ново за нашата страна – родителските кооперативи и тяхното регламентиране и популяризиране.

От 5 години водим диалог с държавните институции, който прилича повече на монолог. Надявахме се, в резултат на усилията ни, да стигнем до обща визия за поставянето на кооперативите в някаква законова рамка, която да улесни създаването им и да предложи и на родителите, и на държавата изход от кризата с липсата на места в детските градини.

Вместо това – оказва се, че новият вариант на Закона за образованието предвижда задължителното предучилищно образование да започва от годината, в която детето навършва 4 г. (като на практика за децата, родени в края на съответната година, това значи от 3-годишна възраст). А за родителите, които не изпращат децата си, както и за тези, които организират алтернативни форми на обучение и занимания, се предвиждат драстични глоби.

Възниква резонният въпрос – чии са децата – на родителите или на държавата? И има ли право държавата да се намесва толкова грубо в правата на родителите? Кой ще спечели от подобен рестриктивен закон в 21 век? И защо вместо да създават условия за алтернативните форми и съответните механизми за контрол на качеството, законотворците желаят да наложат тотален контрол над децата ни от най-ранна детска възраст? Защо желаят да институционализират децата ни още от родилния дом?

В знак на протест, сдружение “Плейцентър Приятели” се включва в ОТВОРЕНОТО ПИСМО на Асоциация Общество и Ценности, подписано от множество разнородни родителски организации с различни виждания, но обединени от загрижеността си от игнорирането на гласа на гражданското общество и в частност на родителите във връзка с Проектозакона за предучилищно и училищно образование. И ако преди пет години наистина бяхме шепа хора в осоновата на кооперативното движение, то днес вече има стотици, дори хиляди родители, които предпочитат или вече са избрали този модел за отглеждане на децата си.

Техният глас трябва да бъде чут.

Пращат 4-годишните в предучилищна от 2016-тапредаване по Нова телевизия от 26/11/2012.

Comments are closed.