ресурси

 

January 2022
M T W T F S S
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Новият закон и родителското участие

Родителското участие е залегнало като един от принципите в Концепцията за проекта на новия закон за предучилищното и училищно образование, в която има много добри идеи. Как обаче се осъществява това участие на практика остава загадка, особено с най-новите постановки на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) за задължителна предучилищна подготовка от 4 годишна възраст.

Напомняме на МОМН, че един от основните принципи за участие е включването на родителите при вземането на решения, касаещи тях и техните деца. Има и много други начини, като основен принцип е предоставянето на различни възможности и право на избор, а не вменяването на задължения и налагането на парични санкции.

В статията ПРИОБЩАВАНЕ НА РОДИТЕЛИТЕ, част от сборника Да учим по европейски на Асоциацията на българските Чийвнинг стипендианти и Центъра за приобщаващо образование, са посочени начини за родителско включване, почерпени от британския опит. А ето как родителите във Великобритания получават богат избор от възможности, без обаче да бъдат принуждавани да ги използват:

Всички деца на три до четиригодишна възраст в Англия имат право на висококачествено ранно образование и развитие. Те могат да получат до 12.5* часа седмично безплатно образование 38 седмици в годината. Децата могат да се възползват от тази възможност от 1 септември, 1 януари или 1 април, след като са навършили три годишна възраст.

Можете да избирате между предучилищни групи, детски центрове, регистрирани детегледачи, подготвителни групи към училищата или частни/независими детски градини. Където и да изпратите децата си, те ще получат постоянна подкрепа за ранното си развитие и обучение.

* От 2010 г. родителите имат право на 15 часа (т.е. 5 дни по 3 часа на ден, или 3 дни по 5 часа или някаква друга комбинация) за образование. Подчертаваме, че става дума за право, а не задължение, като финансирането може да се ползва чрез различни форми. Повече информация за тази възможност тук.

И понеже темата за интеграцията на малцинствата се преплете с темата за задължителното предучилищно образование и  се използва като аргумент за задължителността на образованието, предлагаме още една статия, ИНТЕРКУЛТУРНО ОБРАЗОВАНИЕ, в която се илюстрира как именно родителските кооперативи могат да бъдат използвани като инструмент за интеграцията на деца от различни етноси и култури.

Comments are closed.