ресурси

 

September 2022
M T W T F S S
« Mar    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Добра майка и щастлива жена, или „Майчинските центрове” в Чешката република

автор: Анна Трошева

преподавател в СУ “Св. Климент Охридски” към катедра “Специална педагогика”

Искам да съм най-добрата майка. Искам децата ми да получат максимума от моята любов, подкрепа и присъствие. Искам да съм изцяло до тях поне в първите три години от живота им. Готова съм да подтисна много от личните си потребности, за да го постигна. Набутвам желанията, удоволствията и „немайчинските” си навици във все по-малка кутийка, за да мога да откликна на децата. Намаляват срещите ми със стари приятели, защото виждам, че им е досадно да слушат за пелени, детски пюрета и първото „агу”, защото са пушачи или защото не мога да стигна до уговореното място навреме с количката. Не работя, защото няма кой да гледа детето ми по-добре от мен, а и детегледачките дори за няколко часа на ден не оправдават финансово отсъствието ми. Колегите ми се развиват, повишават ги, заслужават успеха си, докато аз спринтирам между готварската печка, пералнята и детското креватче. Постепенно у мен се натрупва недоволство, самота и раздразнителност, чувство за малоценност и запуснатост. Познато ли ви е? А дали децата са щастливи с такава майка?

В Чешката Република когато майката  има нужда от място, където да прекарва времето полезно и приятно за себе си и за детето си, тя отива в най-близкия „майчински център”.  Такива центрове възникват като общества (организации) на жени в отпуск по майчинство. В майчинския център (МЦ) жената може да задоволи своите потребности от общуване, от обмяна на родителски опит и в същото време да намери професионална реализация и развитие.

Посланието на майчинските центрове е да помогнат на детето, помагайки на неговата майка (родители). Преди всичко това е среда и модел за общуване с близки хора, които са изцяло приспособени към личността на детето, неговото психично и физическо здраве.

Майчинските центрове предлагат помощ (взаимно изслушване, обмяна на опит, консултиране), програми за майки, родители, деца (творчески, спортни, културни, образователни), интеграция, профилактика на криминални прояви, училище за обществен живот.

Какъв е приносът на МЦ за жената в отпуск по майчинство:

-   тя може да участва в активната дейност по неговото изграждане;

-   помага на жените с деца да избегнат социална изолация;

-   осигурява на жените общност и солидарност;

-   в него жената може пълноценно да изживее своето майчинство;

-   благодарение на неформалния си характер дава на жените чувство за безопасност;

-   позволява на жените да инициират обществени промени;

-   осигурява на жените възможност за самореализация, помага им да поддържат и развиват професиналните си умения.

С какво МЦ са полезни за децата:

-   децата тук намират колектив от свои връстници, създават първи социални контакти;

-   това е място, където са добре дошли и се чувстват в безопастност и в „детска” среда;

-   забавляват се и творят, опознават околния свят и създават първите си приятелства;

-   виждат майките си в отговорна роля  извън семейството;

-   печелят една щастлива и доволна от себе си майка;

-   вникват в смисъла на доброволната работа за другите.

Какъв е приносът на МЦ за обществото:

-   възниква като доброволен труд;

-   допринася за развитие на гражданското общество;

-   развива модел на здраво семейство;

-   възпитава  в младите хора желание да дарят труд за другите;

-   осигурява превенция на престъпността;

-   изгражда нови съседски отношения;

-   подкрепя обществения живот в анонимните жилищни квартали;

-   доброволна инициатива на неформални организации за благоустрояване на жилищните райони в полза на семействата с деца.

Какви дейности се предлагат  в майчинските центрове:

.  програми за деца: стая за игра, гледане на деца, курсове по чужди езици под формата на игра, двигателни и ритмични игри и упражнения, изобразителни дейности, ателие по керамика, театър и музика, йога, сезонни еднодневни и дългосрочни лагери и др.

. програми за жени: езикови курсове, работа с интернет и компютър, шивашки, готварски курсове, ръкоделие, гимнастика за родители и деца, курсове по масаж, каланетика, аеробика, психологически консултации, подготовка за раждане и родителство на двамата родители, грижи за новороденото, квалификационни курсове за безработни майки, помощ за майки, жертви на домашно насилие, лекции и беседи с различни специалисти в областта на правото, медицината, педагогиката, психологията и др.

. програми за цялото семейство: културни, обществени и забавни програми по повод на различни празници, организиране на ваканционни екскурзии и лагери за цялото семейство и др.

. други: предлагане на фризьорски услуги, маникюр и др., сезонна борса за детски дрехи и стоки, бригади в района на сградата на МЦ за поддържане на градинките и игралните площадки, реализация на различни проекти за интеграция на различни социални групи, съвместни проекти с местните власти, различни фирми и собствени проекти.

Местните центрове контактуват със специалисти, които са готови да предлагат безплатно консултиране в социално-правна, психологическа, медицинска област, които са особено важни и дефицитни за младите семейства.

Активистите от майчинските центрове в редица „замръзнали във времето” провинциални селища допринасят за раздвижване на обществения живот, за създаване  по тяхно настояване на редица придобивки за семействата с деца.

Историята на МЦ в Чешката република. Моделът на майчинските центрове възниква като научно-социологична концепция през 70-те години на 20век в Германия, откъдето бързо се разпространява в други страни предимно в Западна Европа. В момента съществуват повече от 770 такива центрове по целия свят. През 1990 година чешките майки научават за майчинските центрове в Германия. Една група чехкини отиват на посещение и участват в семинар в Мюнхен, в резултат на което през 1992г се появява първият майчински център по чешки модел в Прага. През 1997г се провежда първият Конгрес на Майчинските центрове в Чешката република. Организират се редица семинари на тема „Как да стартираме Майчински център”. Мрежата от центрове в Чехия и Словакия са в контакт с немските майчински центрове и работят в рамките на международна мрежа MINE.

Основателката на първия чешки център (Рут Колинска) написва книжка – ръководство, която активизира цяла една генерация майки. Най – интензивно увеличаване на броя на Майчинските центрове се наблюдава между 1997г (когато вече идеята е добре позната и се разпространява по-успешно) и 2001 година, когато явно вече потребностите са задоволени на територията на цялата страна и бройката от 120 майчински центрове остава почти непроменена.

Кой учредява майчинските центрове? Учредяват ги хора, които имат потребност от реализация, готовност да работят за другите, имат определени познания и умения, имат личен интерес да ги организират. Най-често  това са активни жени в отпуск по майчинство.

Майчинските центрове са граждански сдружения и учредителките са предимно жени със средно и висше образование, които могат да формулират целта и устава на организацията, да намерят помещение, да осигурят персонал, да организират съдържанието, да представят дейността си пред обществото, да имат идеи за бъдещето.

Кой обслужва МЦ? Майчинските центрове работят на принципа на доброволността. Активни доброволци стават майките, които първоначално са били клиенти на центъра. Повечето от тях са едновременно и клиенти, и доброволци. Тези майки работят интензивно по време на цялата си отпуска по майчинство, като използват своите професионални знания и умения и ги развиват в конкретна посока. Платена работна сила в майчинските центрове има рядко, тъй като за повечето центрове това е финансово невъзможно и освен това доброволците покриват изпълнението на необходимите дейности.

За реализиране на тези области центровете не наемат персонал, а го търсят в редиците на своите клиенти. Жените в подобна организация могат:

А) да работят в рамките на своята професия – счетоводител, икономист, управител, учителка, като разширяват професионалните си познания в нова област, свързана с дейността на МЦ

Б) да изпробват способностите си в съвсем друга област – учителка се грижи за администрацията, банкерка работи с деца или с жени. Това е огромен потенциал за жените в МЦ.

Под каква форма съществуват майчинските центрове? Те възникват най-често като самостоятелни граждански сдружения. Някои функционират в рамките на друга организация като отделна единица (църковни майчински центрове, майчински центрове към Домове на културата и др). Трета възможност е да функционират като свободно женско общество, без юридическа форма, което се събира редовно на определено място.

Коя е целевата група на майчинските центрове? Обикновено целевата група са майките в отпуск по майчинство и техните деца. Формата и програмата обаче се избира от учредителките на центъра, така че често те прерастват в семейни центрове за родители и деца.

Как се финансират майчинските центрове? Дарителите рядко ги подкрепят, най-вероятно поради това, че центровете нямат професионално ръководство, а също заради това, че жените по майчинство не са център на интерес от страна на обществото. Спонсорират ги най-често производители на бебешка и детска козметика, на продукти за деца и то предимно с рекламни материали и тестери. За седалища на центровете се търсят най-вече общински помещения, за да се намали разходът за наем. Поради тази причина се избира и функционирането им в рамките на друга организация, за да бъде подсигурена материалната база. При невъзможност да се наеме помещение, остава вариантът за събиране в дома на някоя от доброволките. Основният финансов товар е именно осигуряването на помещението. Центровете, които разчитат на собствени средства, залагат на постъпления от собствена дейност и се стремят да предлагат по-атрактивна и разнообразна програма, за която клиентите да заплащат. Наемането на професионалисти за водене на занятията отново зависи от предпочитанията и възможностите на всеки център. В голяма част от тях се използва потенциалът на членовете.

Интернет търсенето в страниците на чешки език предлага огромен избор от центрове с различни занимания, целеви групи и в различни жилищни райони. Организацията и поддръжката им не е лесна, но идеята си заслужава. Ето какво казва една от активните майки в такъв център „ Трябва да издържите! Не се поддавайте на недоверието на всички, на липсата на пари, на собствената си несигурност и неопитност. Когато преодолеете всичко това, може би ще се сблъскате „за разнообразие” с незаинтересоваността на някои други майки – но и това не трябва да ви отказва. Досега всички сме издържали на това и сме се справили, а сме много в цялата страна и в други държави!”

Вдъхновяваща е мисълта, че такива центрове са резултат от желанието и активността на „обикновени” майки. Единствено жените са способни да създадат подобни уютни места, които са едновременно заредени с положителна енергия, осигуряват емоционална защита и са възможност за собствена реализация и обществено признание. Места, на които всеки член на семейството може да намери по нещичко за себе си, да остави нещичко от себе си и да се забавлява съвместно със своите любими хора, със своите деца и приятели.